thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kurczak ze śliwką i resztą bakalii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierś z kurczaka z bakaliami, nadziewana suszonymi śliwkami.

Kurczak ze śliwką i resztą bakalii

Składniki:

Kurczak ze śliwką i resztą bakalii

 

  • podwójny filet z piersi z kurczaka
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • sos sojowy
  • 14-20 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka maku
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 10 dag orzechów włoskich( lub pistacji)
  • 1 twardy piernik( bez lukru, nadzienia i czekolady)
  • 2 łyżki miodu
  • masło lub olej
  • ryż
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Kurczak ze śliwką i resztą bakalii
Pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.Podzielić na dwie części, w każdej ostrym, długim nożykiem zrobić dziurę na farsz. Do środka palcemi wetknąć tyle śliwek, ile sie zmieści. Natrzeć mięso solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Jajo wymieszać z mąką, doprawić sosem sojowym. Wymieszać bardzo dokładnie. Dwa kawałki piersi zanurzyć w masie jajecznej, obtoczyć w posypce( wymieszany mak, skórka pomarańczowa, drobno straty piernik i rozkruszone orzechy- orzechy mogą być lekko rozbite, nie na miazgę). Piec w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem lub olejem. Piec w tej temp. 35 minut. Po tym czasie, na każą pierś dać po 1 łyżce miodu, piec 5 min w 200 stopni, bez przykrycia z folii.Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną w plastry, z dodatkiem ryżu. Ozdobić koperkiem