Sposób przygotowania:
Kurczak ze śliwką i resztą bakalii
Pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.Podzielić na dwie części, w każdej ostrym, długim nożykiem zrobić dziurę na farsz. Do środka palcemi wetknąć tyle śliwek, ile sie zmieści. Natrzeć mięso solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Jajo wymieszać z mąką, doprawić sosem sojowym. Wymieszać bardzo dokładnie. Dwa kawałki piersi zanurzyć w masie jajecznej, obtoczyć w posypce( wymieszany mak, skórka pomarańczowa, drobno straty piernik i rozkruszone orzechy- orzechy mogą być lekko rozbite, nie na miazgę). Piec w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem lub olejem. Piec w tej temp. 35 minut. Po tym czasie, na każą pierś dać po 1 łyżce miodu, piec 5 min w 200 stopni, bez przykrycia z folii.Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną w plastry, z dodatkiem ryżu. Ozdobić koperkiem
jaNina
Tylko skórka pomarańczowa mi nie pasuje - bo nie lubię
Ale reszta - super!