dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Bakłażan duszony z szynką ziołami i cydrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znakomita potrawka warzywna, która można jeść samą lub jako obłożenie kasz wszelakich ugotowanych na sypko, ostatecznie makaronu.

Bakłażan duszony z szynką ziołami i cydrem

Składniki:

Bakłażan duszony z szynką ziołami i cydrem

 

  • 1 bakłażan
  • 200g szynki
  • pół pęczka natki
  • pół pęczka szczypiorku
  • oregano
  • ząbek czosnku
  • olek kokosowy - łyżeczka
  • sól himalajska
  • pieprz
  • 100 ml cydru

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan duszony z szynką ziołami i cydrem
W rondelku rozgrzać olej kokosowy. Szynkę pokroić w kostkę i zarumienić na oleju. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę i dodać do szynki - podsmażyć wszystko 2-3 minuty. Dodać cydr, posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek, oregano i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przykryć przykrywka i dusić jeszcze 5-7 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.