Sposób przygotowania:
Bakłażany duszone z papryką i pomidorami
-Wszystkie warzywa starannie umyć. -Cebulę i oczyszczoną z pestek paprykę pokroić w paski. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę . -Dodać paprykę i cebulę i podsmażyć ok.10 min. od czasu do -czasu mieszając . - Bakłażany pokroić na cztery części, a następnie w paseczki i przełożyć na patelnię. -Czosnek drobno posiekaći wraz z pokrojoną zieloną pietruszką i suszonymi pomidorami dodać do podduszonych warzyw. -Warzywa smażyć następne 10 min. delikatnie mieszając . -Wlać sos pomidorowy dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. - Doprawić do smaku solą i szczyptą chilli. -Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać obficie bazylią lub zieloną pietruszką. -Podawać z pieczywemDanie przygotowałam na podstawie przepisu z kuchni włoskiej: według T. Lawson
Halny
jaNina