Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Leczo z cukinii i bakłażana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne i szybkie leczo, a w roli głównej bakłażan i cukinia.

Leczo z cukinii i bakłażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z cukinii i bakłażana

 

  • 1 bakłażan,
  • 3 małe cukinie,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 250g mięsa mielonego,
  • 100g boczku,
  • 2 cebule,
  • 1/2 l bulionu,
  • przyprawy(sól, pieprz, wegeta, papryka słodka i ostra)

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinii i bakłażana
Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy warzywa na papierowych ręcznikach i kroimy w grubsza kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko smażymy chwilę na oleju, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą prawię miękkie. W między czasie na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą. Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paski i podsmażamy na tłuszczu po mięsie. Dodajemy wszystko do duszonych warzyw, dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy również koncentrat pomidorowy.
Leczo z cukinii i bakłażana
Przygotowujemy cukinię i bakłażana oraz inne warzywa pokrojone w kostkę.
Leczo z cukinii i bakłażana
Na patelni podsmażamy mięso mielone i boczek. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy do nich mięsko.
Leczo z cukinii i bakłażana
Wszystko razem dusimy aż do miękkości, dodając ulubione przyprawy.
Leczo z cukinii i bakłażana
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, życzę smacznego :)