kamil0993

kamil0993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 39]

Bakłażany smazone z czerwoną papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa z warzyw.

Bakłażany smazone z czerwoną papryką

Składniki:

Bakłażany smazone z czerwoną papryką

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany smazone z czerwoną papryką
1. Bakłażan myjemy, osuszamy i kroimy na półplastry o grubości ok 0,5 cm. Posypujemy solą i odstawiamy na 30 min, a następnie odsączamy z soku. 2. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka. Bakłażana smażymy na rozgrzanej oliwie. 3. Po 20 min dodajemy paprykę, cebulę i roztarty ząbek czosnku. Doprawiamy łyżeczką cukru, pieprzem i ziołami. Mieszamy i dusimy pod przykrycie do chwili, aż warzywa będą miękkie. 4. W rondelku prażymy słonecznik bez tłuszczu. Gdy się lekko zarumieni, dodajemy do duszonych warzyw na patelni i mieszamy (już nie smażymy). Ciepłe danie od razu nakładamy na talerze.