Sposób przygotowania:
Bakłażany smazone z czerwoną papryką
1. Bakłażan myjemy, osuszamy i kroimy na półplastry o grubości ok 0,5 cm. Posypujemy solą i odstawiamy na 30 min, a następnie odsączamy z soku. 2. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka. Bakłażana smażymy na rozgrzanej oliwie. 3. Po 20 min dodajemy paprykę, cebulę i roztarty ząbek czosnku. Doprawiamy łyżeczką cukru, pieprzem i ziołami. Mieszamy i dusimy pod przykrycie do chwili, aż warzywa będą miękkie. 4. W rondelku prażymy słonecznik bez tłuszczu. Gdy się lekko zarumieni, dodajemy do duszonych warzyw na patelni i mieszamy (już nie smażymy). Ciepłe danie od razu nakładamy na talerze.
pupuru
Wojt