Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Bakłażany faszerowane świeżymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Danie dla osób dbających o linię. Potrawa ma mało kalorii i praktycznie zawiera same warzywa. Często robię to danie jesienią.

Bakłażany faszerowane świeżymi pomidorami

Składniki:

Bakłażany faszerowane świeżymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany faszerowane świeżymi pomidorami
Umyte bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 porcje. Usuwamy miąższ ze środka i odkładamy. Opruszamy solą. Odstawiamy na pół godziny. Wylewamy sok, który się nagromadził.

Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na oliwie. Jak cebula się ładnie zeszkli dokładamy pomidory pokrojone w kostkę i posiekany miąższ.

Dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Solimy do smaku, dodajemy odrobinę cukru. Dusimy przez kwadrans. Napełniamy bakłażany.

Naczynie smarujemy tłuszczem. Układamy warzywa. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach C. Podlewamy w czasie pieczenia wodą.