Sposób przygotowania:
Bakłażany faszerowane świeżymi pomidorami
Umyte bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 porcje. Usuwamy miąższ ze środka i odkładamy. Opruszamy solą. Odstawiamy na pół godziny. Wylewamy sok, który się nagromadził.
Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na oliwie. Jak cebula się ładnie zeszkli dokładamy pomidory pokrojone w kostkę i posiekany miąższ.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Solimy do smaku, dodajemy odrobinę cukru. Dusimy przez kwadrans. Napełniamy bakłażany.
Naczynie smarujemy tłuszczem. Układamy warzywa. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach C. Podlewamy w czasie pieczenia wodą.
Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na oliwie. Jak cebula się ładnie zeszkli dokładamy pomidory pokrojone w kostkę i posiekany miąższ.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Solimy do smaku, dodajemy odrobinę cukru. Dusimy przez kwadrans. Napełniamy bakłażany.
Naczynie smarujemy tłuszczem. Układamy warzywa. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach C. Podlewamy w czasie pieczenia wodą.