ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Bakłażany nadziewane kuskusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nadziewane bakłażany idealne na smaczny, lekki obiad.

Bakłażany nadziewane kuskusem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażany nadziewane kuskusem

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany nadziewane kuskusem
Bakłażany przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy, solimy od środka i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie płuczemy wodą. Kaszę kuskus przygotowujemy według opisu na opakowaniu (zalewamy wrzątkiem, solimy, czekamy aż napęcznieje). Mieszankę chińską rozmrażamy na patelni, lub gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy, następnie doprawiamy sosem sojowo - grzybowym oraz pieprzem a miękkie warzywa mieszamy z kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone bakłażany, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 - 60 minut. Smacznego!
Bakłażany nadziewane kuskusem
Sos sojowo grzybowy jest idealny do tej potrawy.
Bakłażany nadziewane kuskusem
Wydrążone bakłażany solimy od środka i zostawiamy na jakiś czas co sprawi że zniknie smak goryczy.
Bakłażany nadziewane kuskusem
Kasza kuskus jest bardzo szybka w przygotowaniu oraz pożywna.
Bakłażany nadziewane kuskusem
Bakłażany układamy w naczyniu i zapiekamy tak długo aż staną się miękkie.