Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Bakłażan faszerowany jaglanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kasza jaglana znakomicie sprawdziła się w roli farszu do pieczonego bakłażana. Pyszny, zdrowy, wegetariański obiad dla całej rodziny.

Bakłażan faszerowany jaglanką

Składniki:

Bakłażan faszerowany jaglanką

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany jaglanką

ETAP 1:

Bakłażan faszerowany jaglanką
Wydrążone bakłażany posypujemy solą i odstawiamy

Bakłażana przekrajamy na pół, wydrążamy środek. Powstałe łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, następnie spłukujemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy zimną wodą, następnie gorącą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

ETAP 2:

Bakłażan faszerowany jaglanką
Czerwona cebula podsmażana na patelni razem z czosnkiem

Na rozgrzanej patelni, na oleju, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, i posiekany czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut.

ETAP 3:

Bakłażan faszerowany jaglanką
Kasza jaglana po ugotowaniu zostanie podsmażona z cebulką i czosnkiem

Jak cebula się zeszkli, to na patelnię dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i całość dokładnie mieszamy.

ETAP 4:

Bakłażan faszerowany jaglanką
Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i czarne oliwki pokrojone na plasterki.

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 5:

Bakłażan faszerowany jaglanką
Faszerowaneotowe bakłażany gotowe do pieczenia

Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych bakłażanów, posypujemy startym żółtym serem.

ETAP 6:

Bakłażan faszerowany jaglanką
Upieczone bakłażany faszerowane kaszą jaglaną

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 minut.
Do naczynia żaroodpornego możemy wlać odrobinę wody.