Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany jaglankąETAP 1:
![Bakłażan faszerowany jaglanką Bakłażan faszerowany jaglanką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/baklazan-faszerowany-jaglanka-395562.jpg)
Bakłażana przekrajamy na pół, wydrążamy środek. Powstałe łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, następnie spłukujemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy zimną wodą, następnie gorącą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
ETAP 2:
![Bakłażan faszerowany jaglanką Bakłażan faszerowany jaglanką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/baklazan-faszerowany-jaglanka-395564.jpg)
Na rozgrzanej patelni, na oleju, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, i posiekany czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut.
ETAP 3:
![Bakłażan faszerowany jaglanką Bakłażan faszerowany jaglanką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/baklazan-faszerowany-jaglanka-395565.jpg)
Jak cebula się zeszkli, to na patelnię dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i całość dokładnie mieszamy.
ETAP 4:
![Bakłażan faszerowany jaglanką Bakłażan faszerowany jaglanką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/baklazan-faszerowany-jaglanka-395566.jpg)
Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i czarne oliwki pokrojone na plasterki.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ETAP 5:
![Bakłażan faszerowany jaglanką Bakłażan faszerowany jaglanką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/baklazan-faszerowany-jaglanka-395567.jpg)
Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych bakłażanów, posypujemy startym żółtym serem.
ETAP 6:
![Bakłażan faszerowany jaglanką Bakłażan faszerowany jaglanką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/baklazan-faszerowany-jaglanka-395568.jpg)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 minut.
Do naczynia żaroodpornego możemy wlać odrobinę wody.