Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany jaglankąETAP 1:
Bakłażana przekrajamy na pół, wydrążamy środek. Powstałe łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, następnie spłukujemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy zimną wodą, następnie gorącą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
ETAP 2:
Na rozgrzanej patelni, na oleju, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, i posiekany czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut.
ETAP 3:
Jak cebula się zeszkli, to na patelnię dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i całość dokładnie mieszamy.
ETAP 4:
Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i czarne oliwki pokrojone na plasterki.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ETAP 5:
Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych bakłażanów, posypujemy startym żółtym serem.
ETAP 6:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 minut.
Do naczynia żaroodpornego możemy wlać odrobinę wody.