jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Bakłażan panierowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierwszy raz wypróbowałam taki sposób na bakłażana aby było coś innego. Plasterki nasoliłam i panierowałam w jajku i bułce tartej. Smakowały wszystkim.

Bakłażan panierowany Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Bakłażan panierowany

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan panierowany
Bakłażana umyć i pokroić na plastry 3-4 milimetrowe. Nasolić lekko z obu stron, nadmiar soli można spłukać wodą i przy smażeniu bakłażan nie będzie wpijał tyle oleju.

Osuszone plasterki oprószamy mąką i wkładamy do rozbełtanego jajka. Następnie panierujemy w bułce tartej. Patelnie rozgrzewamy z olejem rzepakowym i wkładamy plasterki panierowanego bakłażana. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Wyjąć i ułożyć na ręczniku papierowym aby ociekły z nadmiaru oleju. Można spożywać samo, chrupiące lub z pieczywem, kaszą, ryżem.
Bakłażan panierowany
Bakłażana umyć i osuszyć ,pokroić na cienkie plasterki
Bakłażan panierowany
Posolone włożyć do mąki i obsypać z obu stron.
Bakłażan panierowany
Następnie włożyć do miseczki z rozbełtanym jajkiem
Bakłażan panierowany
Panierować w bułce tartej z obu stron dokładnie
Bakłażan panierowany
włożyć na patelnię z olejem rzepakowym , smażyć na złoty kolor z obu stron
Bakłażan panierowany
Gotowe wyjąć na ręcznik papierowy aby ociekło z nadmiaru tłuszczu.