Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Panierowany bakłażan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Panierowany bakłażan jest smacznym dodatkiem do dania głównego. Ja swój bakłażan przyprawiłam czubrycą czerwoną i to był strzał w 10.

Panierowany bakłażan

Składniki:

Panierowany bakłażan

 

Sposób przygotowania:

Panierowany bakłażan

Etap 1:

Panierowany bakłażan
Bakłażan kroimy na jedno centymetrowe plasterki.

Bakłażana umyć i pokroić na 1 cm plasterki. Posolić i odstawić na ok. 20 min, tak aby puścił sok (goryczkę).

Etap 2:

Panierowany bakłażan
Doprawić solą, pieprzem i czubrycą czerwoną.

Następnie plasterki przepłukać w wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i czerwoną czubrycą.

Etap 3:

Panierowany bakłażan
Panierować w mące, jajku i bułce tartej.

Panierować w mące, jajku i bułce tartej.

Etap 4:

Panierowany bakłażan
Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Rozgrzać olej na patelni i smażyć przez kilka minut z obu stron na złoty kolor.