iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Placuszki kukurydziano-jajeczne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie placuszki są bardzo smaczne i szybko się je robi. Gdy nie mamy pomysłu na obiad są idealnym pomysłem.

Placuszki kukurydziano-jajeczne

Składniki:

Placuszki kukurydziano-jajeczne

 

Sposób przygotowania:

Placuszki kukurydziano-jajeczne

ETAP 1:

Kukurydzę odciskamy z nadmiaru soku, 5 jajek gotujemy na twardo, następnie obieramy, siekamy i dokładnie rozcieramy, dodajemy do kukurydzy. Doprawiamy kminem, kurkumą, 3 przeciśniętymi ząbkami czosnku, sosem sojowym. Wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę, masę mieszamy za pomocą łyżki.

Rozgrzewamy patelnię z olejem, łyżką nakładamy porcje, aby powstały cienkie placki, smażymy na złoto z obydwu stron. Pomidora kroimy w kostkę, cebulę siekamy, przesmażamy na łyżce masła, na koniec doprawiamy solą i 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku.

Układamy na talerzu przesmażone pomidory, a na nich placki.