slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 810]

Śledzie z jabłkiem i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na śledzie z dodatkiem czerwonej cebuli, zielonego jabłka i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Takie niecodzienne połączenie smaków świetnie po siebie pasuje. Polecam

Śledzie z jabłkiem i skórką pomarańczową

Składniki:

Śledzie z jabłkiem i skórką pomarańczową

 

  • 4 płaty fileta śledziowego marynowanego typu bismark
  • 2 małe czerwone cebule
  • pół zielonego jabłka (golden delicious)
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie z jabłkiem i skórką pomarańczową
Płaty śledziowe wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikami papierowymi, następnie kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki (rozdzielamy je na pojedyncze kółka).

Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki. Do sporej miski przekładamy śledzie, czerwoną cebulę, jabłko, skórkę pomarańczową oraz dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Przekładamy do szczelnego pojemnika i wkładamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie z dodatkami będą idealne.