Sposób przygotowania:
Bakłażan panierowany z sezamem i dipem czosnkowym
Umytego bakłażana wraz ze skórką pokroić w plastry. Krążki posypać solą oraz pieprzem i odstawić na około 10 minut, by puściły nadmiar soku.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Plastry bakłażana osuszyć i obtoczyć w mące, później w jajku i następnie w bułce tartej z dodatkiem sezamu.
Rozgrzać olej i bakłażana smażyć z obu stron do zarumienienia się panierki. Dip: Śmietanę z czosnkiem (drobno posiekanym lub przeciśniętym za pomocą praski) dokładnie rozmieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Bakłażana podawać z dipem. Jeśli ktoś lubi - posypać odrobiną rozmarynu.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Plastry bakłażana osuszyć i obtoczyć w mące, później w jajku i następnie w bułce tartej z dodatkiem sezamu.
Rozgrzać olej i bakłażana smażyć z obu stron do zarumienienia się panierki. Dip: Śmietanę z czosnkiem (drobno posiekanym lub przeciśniętym za pomocą praski) dokładnie rozmieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Bakłażana podawać z dipem. Jeśli ktoś lubi - posypać odrobiną rozmarynu.