Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Bakłażan panierowany z sezamem i dipem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszna przekąska lub samoistne danie. Bakłażan w panierce jest pyszny. Do tego sos na bazie śmietany i czosnku. Rewelacja.

Bakłażan panierowany z sezamem i dipem czosnkowym

Składniki:

Bakłażan panierowany z sezamem i dipem czosnkowym

bakłażan

Sposób przygotowania:

Bakłażan panierowany z sezamem i dipem czosnkowym
Umytego bakłażana wraz ze skórką pokroić w plastry. Krążki posypać solą oraz pieprzem i odstawić na około 10 minut, by puściły nadmiar soku.

Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Plastry bakłażana osuszyć i obtoczyć w mące, później w jajku i następnie w bułce tartej z dodatkiem sezamu.

Rozgrzać olej i bakłażana smażyć z obu stron do zarumienienia się panierki. Dip: Śmietanę z czosnkiem (drobno posiekanym lub przeciśniętym za pomocą praski) dokładnie rozmieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Bakłażana podawać z dipem. Jeśli ktoś lubi - posypać odrobiną rozmarynu.