cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Bakłażan z chrupiącym czosnkowym farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wystarczy kilka prostych składników by przygotować pyszne, aromatyczne zapiekanki z bakłażana.

Bakłażan z chrupiącym czosnkowym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan z chrupiącym czosnkowym farszem

 

  • 2 duże bakłażany
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek / plus do smarowania spodu bakłażana/
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • po szczypcie tymianku i majeranku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 80 g mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bakłażan z chrupiącym czosnkowym farszem
Umytego bakłażana pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut. -Usunąć nadmiar wytworzonego soku, osuszyć. -Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. -Plastry bakłażana posmarować delikatnie od spodu oliwą i ułożyć na blasze. -Wierzch naciąć w ukośną kratkę. -Bułkę zetrzeć na grubej tarce na dość duże okruchy i umieścić w miseczce. -Dodać oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła,drobno pokrojone orzechy  i pokruszoną mozzarellę. -Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. -Przygotowany farsz rozłożyć na plastrach bakłażana. -Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190 st.C i zapiekać ok.15 minut. -Podawać z dodatkiem salsy pomidorowj.
Bakłażan z chrupiącym czosnkowym farszem
Bakłażana pokroić w plastry posolić i odstawić na 30 minut.
Bakłażan z chrupiącym czosnkowym farszem
Grube okruchy bułki umieścić w misce dodać pietruszkę zioła i oliwę.
Bakłażan z chrupiącym czosnkowym farszem
Pokruszyć mozzarellę i połączyć z farszem.
Bakłażan z chrupiącym czosnkowym farszem
Plastry bakłażana posmarować farszem i zapiec.

Tagi:

bakłażan