Sposób przygotowania:
Bakłażan z chrupiącym czosnkowym farszem
Umytego bakłażana pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut. -Usunąć nadmiar wytworzonego soku, osuszyć. -Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. -Plastry bakłażana posmarować delikatnie od spodu oliwą i ułożyć na blasze. -Wierzch naciąć w ukośną kratkę. -Bułkę zetrzeć na grubej tarce na dość duże okruchy i umieścić w miseczce. -Dodać oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła,drobno pokrojone orzechy i pokruszoną mozzarellę. -Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. -Przygotowany farsz rozłożyć na plastrach bakłażana. -Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190 st.C i zapiekać ok.15 minut. -Podawać z dodatkiem salsy pomidorowj.
Netka