Sposób przygotowania:
Bakłażan z ciecierzycąETAP 1
Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
ETAP 2
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i oprószamy przyprawami (przyprawa do kurczaka oraz pieprz).
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dokładamy przygotowane mięso. Smażymy je.
ETAP 3
Do gotowego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę.
ETAP 4
Bakłażan przekrawamy na połowę. Środek wydrążamy, kroimy w kostkę i dodajemy do smażonym z filetem warzyw. Całość smażymy do zredukowania płynu. Na koniec nadzienie ostatecznie doprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
ETAP 5
Wydrążone połówki bakłażana oprószamy delikatnie solą , a następnie obsmażamy je delikatnie na oleju. Tak przygotowane napełniamy przygotowanym farszem. Napełnione umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie zapiekamy w 180°C około 25 minut. Tuż przed końcem na wierzchu układamy pocięte plasterki sera. Gdy ten się rozpuści bakłażana podajemy.
zbysiowa