Sposób przygotowania:
bakłażany z farszem pieczarkowym Asus
Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć, posypać wewnątrz solą i odstawić na około 20 minut. Potem opłukać i osuszyć. Następnie przygotować farsz. Skropiony sokiem cytrynowym miąższ z bakłażana pokroić w kostkę. Obraną cebule posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. Bakłażany, cebulę, pieczarki podsmażyć. Dodać posiekaną na drobno natkę pietruszki, bułkę tartą i śmietanę, doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać. Ser pokroić w małą kostkę i wrzucić do masy. Na koniec napełnić bakłażany farszem, włożyć do formy żaroodpornej polać dwiema łyżkami świeżej wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut w temperaturze 180 stopni.