marcinellino

marcinellino

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

bakłażany z fetą i pasztecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bakłażany z fetą i pasztecikami na słodko

bakłażany z fetą i pasztecikami

Składniki:

bakłażany z fetą i pasztecikami

 

Sposób przygotowania:

bakłażany z fetą i pasztecikami
Orzechy laskowe (ewentualnie włoskie) siekamy nożem i lekko prażymy na patelni bez tłuszczu następnie odstawiając na bok. Bakłażany myjemy usuwając ogonki i kroimy wzdłuż na 4 plastry grubości około cm. Układamy na talerzu smarujemy warstwą paszteciku i przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy przygotowane bakłażany - rumienimy z jednej strony, dolewamy trochę wody i przykrywamy. Gdy woda odparuje odwracamy bakłażany i rumienimy z drugiej strony. Ser feta rozdrabniamy i posypujemy nim ciepłe bakłażany, polewamy delikatnie sokiem z cytryny prósząc pieprzem oraz uprażonymi orzechami