migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znowu mam dla Was pysznego bakłażana tym razem nadzianego farszem bezmięsnym. Jest bardzo sycący i pożywny i na pewno zasmakuje także mięsożercom.

Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami
Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kostkę ale nie przecinać do samej skórki. Oprószyć solą i pieprzem oraz skropić olejem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25 minut, funkcja termoobieg.

Po upieczeniu wystudzić. Soczewicę ugotować i wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć aż pieczarki odparują płyny. W międzyczasie łyżką wydrążyć miąższ z upieczonych bakłażanów.

Dodać do pieczarek, dodać także ugotowaną wcześniej soczewicę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowym farszem nadziać połówki bakłażanów. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-25 minut, funkcja termoobieg. 
Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami
Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kostkę ale nie przecinać do samej skórki.
Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami
Czerwona soczewicę ugotować i wystudzić.
Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami
Gotowym farszem nadziać połówki bakłażanów. Na wierzchu posypać startym serem.

Tagi:

warzywa danie