migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W warzywniaku pełno cukinii ale nie mogłam sobie odmówić i kupiłam tanio piękne bakłażany. Nadzienie powstało z resztek, które miałam w lodówce. Ugotowany pęczak, mięso mielone i ser pleśniowy stworzyły pyszny farsz.

Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem
Bakłażany dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na pół. Miąższ w środku ponacinać w kratkę ale nie przeciąć skórki na wylot. Ponacinane bakłażany lekko posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok.

Potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut aż bakłażany zmiękną.

Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju.

Zeszklić pokrojoną cebulę. Potem dodać mięso mielone i usmażyć. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać wcześniej przygotowane bakłażany.

Na wierzchu ułożyć kawałeczki sera pleśniowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10 minut.

Po wystawieniu z piekarnika gorące bakłażany od razu posypać drobno startym cheddarem i posiekaną bazylią. I od razu podawać, dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.
Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem
Bakłażany dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na pół. Miąższ w środku ponacinać w kratkę ale nie przeciąć skórki na wylot.
Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić pokrojoną cebulę. Potem dodać mięso mielone i usmażyć.
Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem
Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem.
Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem
Gotowym farszem nadziać wcześniej przygotowane bakłażany. Na wierzchu ułożyć kawałeczki sera pleśniowego.