WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 826]

Zapiekanka z fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka i smaczna zapiekanka z fasolki szparagowej, ziemniaków i wędzonki. Zapiekana pod sosem beszamelowym i żółtym serem.

Zapiekanka z fasolki szparagowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka z fasolki szparagowej

 

  • ok. 400 g fasolki szparagowej
  • ok. 2-3 ziemniaki ugotowane lub gotowe mrożone talarki ziemniaczane
  • ok. 200 g szynki wędzonej
  • 1 cebula
  • ok. 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • pęczek koperku
  • ok. 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • margaryna do wysmarowania formy
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z fasolki szparagowej

ETAP 1:

Fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Przesmażyć na nim poszatkowaną cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę.

Cebulę z szynką przełożyć do fasolki i wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną. Na dnie ułożyć plasterki ziemniaków.

Na to rozłożyć fasolkę wymieszaną z cebulką i szynką. Posypać to posiekaną rzeżuchą, koperkiem i doprawić solą i pieprzem. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i mieszać do całkowitego połączenia aby nie powstały grudki. Następnie cienkim strumieniem wlać mleko.
Podgrzewać aż sos zgęstnieje. Sosem polać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem.

Naczynie wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Podawać na gorąco.

Zapiekanka z fasolki szparagowej
Zapiekanka szparagowa po wykrojeniu kilku porcji
Zapiekanka z fasolki szparagowej
Zapiekanka z fasolki szparagowej przed upieczeniem