Sposób przygotowania:
Zapiekanka z fasolki szparagowejETAP 1:
Fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Przesmażyć na nim poszatkowaną cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę.
Cebulę z szynką przełożyć do fasolki i wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną. Na dnie ułożyć plasterki ziemniaków.
Na to rozłożyć fasolkę wymieszaną z cebulką i szynką. Posypać to posiekaną rzeżuchą, koperkiem i doprawić solą i pieprzem. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i mieszać do całkowitego połączenia aby nie powstały grudki. Następnie cienkim strumieniem wlać mleko.
Podgrzewać aż sos zgęstnieje. Sosem polać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem.
Naczynie wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Podawać na gorąco.