Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bakłażan faszerowany mięsem z pomidorami to moja propozycja na dzisiejszy obiad dla całej rodzinki. Polecam :)

Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami
Cebule i czosnek obieramy siekamy, zarumieniamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso i przesmażamy. Pomidory blendujemy wraz z ziołami, dodajemy do mięsa i całość podduszamy 5 minut.

Siekamy natkę pietruszki, dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami, mieszamy. Bakłażana przekrawamy wzdłuż, wydrążamy częściowo miąższ, solimy delikatnie i oprószamy czosnkiem granulowanym, faszerujemy mięsem.

Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. 
Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami
czosnek wraz z cebulą szklimy przez kilka chwil
Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami
dodajemy mięso mielone i podduszamy przez kilka chwil
Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami
pomidory blendujemy i dodajemy do mięsa - podduszamy
Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami
dodajemy posiekana natke pietruszki i doprawiamy
Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami
bakłażana przekrawamy i faszerujemy