Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami
Cebule i czosnek obieramy siekamy, zarumieniamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso i przesmażamy. Pomidory blendujemy wraz z ziołami, dodajemy do mięsa i całość podduszamy 5 minut.
Siekamy natkę pietruszki, dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami, mieszamy. Bakłażana przekrawamy wzdłuż, wydrążamy częściowo miąższ, solimy delikatnie i oprószamy czosnkiem granulowanym, faszerujemy mięsem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.
Siekamy natkę pietruszki, dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami, mieszamy. Bakłażana przekrawamy wzdłuż, wydrążamy częściowo miąższ, solimy delikatnie i oprószamy czosnkiem granulowanym, faszerujemy mięsem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.
Holly
Konczi
Dziękuję za tak optymistyczny komentarz :)
Magdalena88
Marika-
Konczi
Rozumiem Twoje obawy gdyż i ja takie miałam jeszcze kilka lat wstecz :) Przyznam, że bakłażan zaczął gościć u nas dopiero po spotkaniu się z nim we Włoszech gdzie podawany był na rozmaite sposoby :) dla mnie bakłażan musi być w towarzystwie czosnku lub papryki gdyż sam w sobie nie daje wyraźnego smaku :)) a takowy lubię :) Polecam pobawić się smakiem, przygotuj np panierowane krążki bakłażana lub skuś się na faszerowaną jego opcję :)
ciasteczka