migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszne pieczone bakłażany nadziane farszem z kuskusu i fety. Pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację.

Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą

 

  • 4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g )
  • 100 g kuskusu
  • 150 g sera feta
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • sól
  • ser cheddar do posypania

Sposób przygotowania:

Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą
Bakłażany dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż na pół. Miąż z środku ponacinać w kratkę nie przecinając skórki na wylot. Tak pokrojone bakłażany lekko posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok.

Następnie bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko skropić olejem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut aż bakłażany zmiękną.

Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu ( ja zalałam bulionem ) i przestudzić. Natkę pietruszki i listki bazylii drobno posiekać.

Do kuskusu dodać drobno pokruszona fetę oraz posiekaną natkę i bazylię. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą, soli nie za dużo bo feta jest już słona. Gotowym farszem nadziać połówki pieczonych bakłażanów.

Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i posypać startym cheddarem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 180 C ok 10 minut.
Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą
Bakłażany dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż na pół. Miąższ z środku ponacinać w kratkę nie przecinając skórki na wylot.
Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą
Natkę pietruszki i listki bazylii drobno posiekać.
Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą
Do kuskusu dodać drobno pokruszona fetę oraz posiekaną natkę i bazylię. Całość dokładnie wymieszać.
Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą
Gotowym farszem nadziać połówki pieczonych bakłażanów. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i posypać startym cheddarem.