Sposób przygotowania:
Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą
Bakłażany dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż na pół. Miąż z środku ponacinać w kratkę nie przecinając skórki na wylot. Tak pokrojone bakłażany lekko posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok.
Następnie bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko skropić olejem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut aż bakłażany zmiękną.
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu ( ja zalałam bulionem ) i przestudzić. Natkę pietruszki i listki bazylii drobno posiekać.
Do kuskusu dodać drobno pokruszona fetę oraz posiekaną natkę i bazylię. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą, soli nie za dużo bo feta jest już słona. Gotowym farszem nadziać połówki pieczonych bakłażanów.
Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i posypać startym cheddarem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 180 C ok 10 minut.
Następnie bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko skropić olejem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut aż bakłażany zmiękną.
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu ( ja zalałam bulionem ) i przestudzić. Natkę pietruszki i listki bazylii drobno posiekać.
Do kuskusu dodać drobno pokruszona fetę oraz posiekaną natkę i bazylię. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą, soli nie za dużo bo feta jest już słona. Gotowym farszem nadziać połówki pieczonych bakłażanów.
Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i posypać startym cheddarem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 180 C ok 10 minut.