Sposób przygotowania:
Kurczak duszonyETAP 1:
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Po kilku minutach dodać przecier pomidorowy, wymieszać i podsmażyć 2-3 minuty.
Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5 l wrzątku i wlać na patelnię. Dodać marchewkę obraną i pokrojoną w półplasterki oraz pociętą na kawałki fasolkę szparagową. Włożyć pałki z kurczaka i zagotować. Doprawić wszystko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. godziny aż mięso i warzywa będą miękkie.
Ryż ugotować w oddzielnym garnku. Ugotowany dodać na patelnię i dobrze wymieszać z warzywami i kurczakiem.
Wyłożyć na talerze.