migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Zapraszam na kolejny przepis z moim ulubionym bakłażankiem. Tym razem bakłażan faszerowany a nafaszerowałam go tym co miałam czyli mięskiem mielonym i resztką ugotowanej kaszy bulgur.

Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur

 

  • 3 bakłażany po ok 450 g
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 350 g ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • olej
  • sól,pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur
Bakłażany umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Miękki miąższ w środku ponacinać w kostkę ale nie przecinać do samej skórki. Następnie środek bakłażanów oprószyć solą i skropić olejem. Bakłażany ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, funkcja termoobieg. Upieczone bakłażany przestudzić. Ze środka wybrać łyżką miąższ i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.

Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Potem dodać przecier pomidorowy, do smaku doprawić dobrze solą, pieprzem i oregano. Wszystko razem smażyć aż odparuje nadmiar płynu.

Następnie dodać wydrążony miąższ z bakłażanów i ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze do smaku jeśli potrzeba. Gotowym farszem nadziać połówki bakłażanów.

Mozzarellę pokroić w plastry. Na każdej nadzianej połówce bakłażana ułożyć po dwa plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 20-25 minut aż ser się rozpuści, 180 C funkcja termoobieg.

Podawać na ciepło ale na zimno też są smaczne.  


Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur
Bakłażany umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Miękki miąższ w środku ponacinać w kostkę ale nie przecinać do samej skórki.
Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur
Upieczone bakłażany przestudzić. Ze środka wybrać łyżką miąższ i odstawić.
Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor.
Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur
Gotowym farszem nadziać połówki bakłażanów. Mozzarellę pokroić w plastry. Na każdej nadzianej połówce bakłażana ułożyć po dwa plastry mozzarelli.