Sposób przygotowania:
Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur
Bakłażany umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Miękki miąższ w środku ponacinać w kostkę ale nie przecinać do samej skórki. Następnie środek bakłażanów oprószyć solą i skropić olejem. Bakłażany ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, funkcja termoobieg. Upieczone bakłażany przestudzić. Ze środka wybrać łyżką miąższ i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Potem dodać przecier pomidorowy, do smaku doprawić dobrze solą, pieprzem i oregano. Wszystko razem smażyć aż odparuje nadmiar płynu.
Następnie dodać wydrążony miąższ z bakłażanów i ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze do smaku jeśli potrzeba. Gotowym farszem nadziać połówki bakłażanów.
Mozzarellę pokroić w plastry. Na każdej nadzianej połówce bakłażana ułożyć po dwa plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 20-25 minut aż ser się rozpuści, 180 C funkcja termoobieg.
Podawać na ciepło ale na zimno też są smaczne.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, funkcja termoobieg. Upieczone bakłażany przestudzić. Ze środka wybrać łyżką miąższ i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Potem dodać przecier pomidorowy, do smaku doprawić dobrze solą, pieprzem i oregano. Wszystko razem smażyć aż odparuje nadmiar płynu.
Następnie dodać wydrążony miąższ z bakłażanów i ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze do smaku jeśli potrzeba. Gotowym farszem nadziać połówki bakłażanów.
Mozzarellę pokroić w plastry. Na każdej nadzianej połówce bakłażana ułożyć po dwa plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 20-25 minut aż ser się rozpuści, 180 C funkcja termoobieg.
Podawać na ciepło ale na zimno też są smaczne.