IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Bakłażan faszerowany makaronem w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty w wykonaniu bakłażan faszerowany makaronem w sosie ze swiezych pomidorów, zapieczony z mozzarellą i parmezanem

Bakłażan faszerowany makaronem w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan faszerowany makaronem w sosie pomidorowym

 

  • 1 bakłażan
  • 120 g makaron rurki
  • 1 cebula
  • 1/2 kg pomidory
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • parmezan do posypania
  • oliwa do skropienia
  • 125 g mozzarella

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany makaronem w sosie pomidorowym
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, następnie ponacinać środek tak by nie przeciąć skórki, posolić, skropić oliwą i wstawic na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W tym czasie obrać pomidory ze skóry, cebulę drobno posiekać. Do małego garnka wlać 2-3 łyżki oleju dodć cebulę i lekko zarumienic, w tym czasie pokroić pomidory w drobą kostkę lub zmiksować blenderem, dodać pomidory do zeszkolnej cebuli, doprawić łyżeczką soli i cukru, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 30 minut, po wyłączeniu źródła ciepła dodać roztarte w rękach liscie bazyli. Połówki upieczonego bakłażana opróżnić z polpy za pomocą łyżki. Wstawić juz makaron i gotować al dente. Polpę bakłażana posiekać i przesmażyć chwilę na 2 łyżkach oleju, dodać makaron,wymieszać, wlać sos pomidorowy,ponownie wymieszać,dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę i zamieszać. Tak przygotowanym makaronem wypełnić połówki bakłażana, posypać parmezanem, skropić oliwą i zapiec 5-10 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Bakłażan faszerowany makaronem w sosie pomidorowym
Etap 1- przygotowanie bakłażana do pieczenia
Bakłażan faszerowany makaronem w sosie pomidorowym
Etap 2- gotowy sos ze swiezych pomidorów,moment dodania bazyli
Bakłażan faszerowany makaronem w sosie pomidorowym
Etap 3-opróżnianie polpy z bakłażana za pomocą łyżki
Bakłażan faszerowany makaronem w sosie pomidorowym
Etap 4 - nafaszerowany bakłażan,danie tuż przed zapieczeniem