Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany makaronem w sosie pomidorowym
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, następnie ponacinać środek tak by nie przeciąć skórki, posolić, skropić oliwą i wstawic na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W tym czasie obrać pomidory ze skóry, cebulę drobno posiekać. Do małego garnka wlać 2-3 łyżki oleju dodć cebulę i lekko zarumienic, w tym czasie pokroić pomidory w drobą kostkę lub zmiksować blenderem, dodać pomidory do zeszkolnej cebuli, doprawić łyżeczką soli i cukru, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 30 minut, po wyłączeniu źródła ciepła dodać roztarte w rękach liscie bazyli. Połówki upieczonego bakłażana opróżnić z polpy za pomocą łyżki. Wstawić juz makaron i gotować al dente. Polpę bakłażana posiekać i przesmażyć chwilę na 2 łyżkach oleju, dodać makaron,wymieszać, wlać sos pomidorowy,ponownie wymieszać,dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę i zamieszać. Tak przygotowanym makaronem wypełnić połówki bakłażana, posypać parmezanem, skropić oliwą i zapiec 5-10 minut w 200 stopniach. Smacznego!