Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany
Kaszę jaglaną wsypujemy na drobne sitko, przelewamy wrzącą wodą. Gotujemy na miękko zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Hartujemy zimną wodą.Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę.Na patelni rozpuszczamy smalczyk roślinny, wrzucamy cebulę i czosnek. Ciągle mieszając, smażymy do chwili, aż warzywa lekko się przyrumienią. Dodajemy pomidory z kartonika, gotujemy przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.3/4 szklanki podsmażonych pomidorów dodajemy do kaszy jaglanej wraz z posiekanymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami.Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana przecinamy wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy po 2-3 łyżki miąższu. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Połówki bakłażana układamy na papierze do pieczenia, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie we wgłębienia wkładamy doprawioną kaszę jaglaną z warzywami. Na skos układamy po 3-4 plasterki sera pleśniowego. Pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu nakładamy połówki bakłażana na talerze i między plasterki sera pleśniowego nakładamy pozostałe pomidory z cebulką i czosnkiem. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.