Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Bakłażan faszerowany na grillu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

smakowity bakłażan z grilla faszerowany nie tylko warzywami, ale też mięsem i serem

Bakłażan faszerowany na grillu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan faszerowany na grillu

 

  • 1 bakłażan
  • 1 plasterek sera
  • pół czerwonej papryki
  • 100-200 gram pora
  • 100 gram piersi z kurczaka
  • przyprawa do grilla
  • 3 łyżki sosu czosnkowego

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany na grillu
Bakłażan myjemy, przekrawamy wzdłuż, a następnie wydrążamy środek. Pierś kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy, grillujemy. Bakłażan kładziemy na grillu (nielubiący skórki mogą ją obrać) i podrumieniamy z obu stron. W tym czasie paprykę, środek bakłażana i por kroimy w kostkę, przyprawiamy i kładziemy na tacce na grillu. Gdy bakłażan jest gotowy, nakładamy do jego środka plasterek serka i zdejmujemy kiedy będzie rozpuszczony. Następnie kładziemy kurczaka, środek bakłażana i pora, polewamy sosem, układamy na wierzchu paprykę.
Bakłażan faszerowany na grillu
Podrumieniamy wydrążony bakłażan z obu stron
Bakłażan faszerowany na grillu
Grillujemy cienkie przyprawione plastry mięsa
Bakłażan faszerowany na grillu
Bakłażan wykładamy serem i grillujemy aż do jego rozpuszczenia
Bakłażan faszerowany na grillu
W tym czasie grillujemy pokrojone w kostkę warzywa