renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Bakłażan faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bakłażan faszerowany, długo zastanawiałam się co by tu zrobić z bakłażana żeby nie zrazić do niego rodziny i padło na to danie i to był dobry wybór.

Bakłażan faszerowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan faszerowany

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany
Bakłażana myjemy, przekrawamy na pół, nacinamy delikatnie i polewamy oliwą,a następnie naciętą częścią do dołu układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. W tym czasie kaszę jaglana gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulę i pora, dodajemy mięso mielone i sos sojowo - grzybowy i razem smażymy, następnie dodajemy pokrojone pomidory, i cukinię, dusimy do powstania sosu, na koniec dodajemy kaszę jaglaną, a potem przyprawy i oliwki pokrojone w krążki, a także natkę pietruszki. Ochłodzonego bakłażana wydrążamy i nakładamy nadzienie, pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut. Pod koniec pieczenia nakładamy ser żółty, i zapiekamy kilka minut jeszcze. Podajemy udekorowane natka pietruszki.
Bakłażan faszerowany
Umytego bakłażana przecinamy na pół, nacinamy i polewamy oliwą.
Bakłażan faszerowany
Podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i pora na patelni.
Bakłażan faszerowany
Dodajemy mięso mielone i sos sojowo - grzybowy.
Bakłażan faszerowany
Następnie dodajemy całą resztę składników, mieszamy i nadziewamy.