Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany
Bakłażana myjemy, przekrawamy na pół, nacinamy delikatnie i polewamy oliwą,a następnie naciętą częścią do dołu układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. W tym czasie kaszę jaglana gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulę i pora, dodajemy mięso mielone i sos sojowo - grzybowy i razem smażymy, następnie dodajemy pokrojone pomidory, i cukinię, dusimy do powstania sosu, na koniec dodajemy kaszę jaglaną, a potem przyprawy i oliwki pokrojone w krążki, a także natkę pietruszki. Ochłodzonego bakłażana wydrążamy i nakładamy nadzienie, pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut. Pod koniec pieczenia nakładamy ser żółty, i zapiekamy kilka minut jeszcze. Podajemy udekorowane natka pietruszki.