Sposób przygotowania:
bakłażany nadziewane chilli w zalewie
Bakłażany umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż do połowy i po wydrązeniu przelac na sicie wrzątkiem,a następnie zimną wodą, osączyć i ułożyć w płaskim rondlu, zalać szklanką przegotowanej, zimnej, osolonej wody i odstawić na około 2 godziny.Po upływie danego czasu dokładnie osączyć.Łodygi selera naciowego zalać litrem wody, zagotować i gotować następne 5 minut, po czym wyjąć i dodać do wody sól.Probno posiekane łodgi selera wymieszać z roztartym czosnkiem, posiekaną zieleniną i drobno pokrojoną papryczką chilli.Przygotowanym nadzieniem napełnić bakłażany, owinąć nitka ciasno ułożyćw słoiku, dodać pokrojone łodygi obgotowanego selera zalać przestudzoną solanką, przykryć szczelnie i odstawic na ok 4 dni w ciepłe miejsce, a gdy ustanie gwałtowna fermentacja wynieść do chłodu.