lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Risotto zapiekane z bakłażanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekane risotto w formie kanapki z bakłażanem i pomidorem. Bardzo aromatyczne wyśmienite jako przekąska

Risotto zapiekane z bakłażanem

Składniki:

Risotto zapiekane z bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Risotto zapiekane z bakłażanem
Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm, posolić. Odstawić na pół godziny. Następnie wypłukać i osuszyć. Skropić olejem każdy plasterek.

Na papierze do pieczenia ułożyć risotto w formie krążków, mogą być różnej wielkości o grubości 0,5 cm do 1 cm. Upiec w nagrzanym piekarniku do 230 C. Piec 15 minut.

Bakłażan z pomidorem:

Pokroić pomidora i ser w plastry. Na blasze ułożyć bakłażana, na nim pomidora, doprawić solą i pieprzem. Po upieczeniu risotto wstawić do piekarnika bakłażany na 10 minut. Po upływie czasu wyłączyć piekarnik, a na wierzch bakłażana z pomidorem ułożyć plastry sera i zostawić w nagrzanym piekarniku.

Ser na zapieczonym bakłażanie:

W między czasie na patelni usmażyć jajka sadzone w okrągłych foremkach, lekko ścięte posolić i popieprzyć .

Po przygotowaniu składników składamy kanapkę. Na placek risotto nakładamy bakłażana z pomidorem i serem, w drugiej wersji placek z risotto możemy posmarować ajvarem, zamiast sera kładziemy jajko sadzone i ozdabiamy świeżą bazylią.