Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozarellą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Plastry bakłażana zapiekane z pomidorem i mozzarellą, z dodatkiem świeżej bazylii to dobry pomysł na przystawkę lub lekka kolację na ciepło.

Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozarellą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozarellą

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozarellą
Bakłażana myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Nacieramy oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Na podpieczonych plastrach bakłażana układamy pomidora pokrojonego w grube plasterki oraz mozzarellę. Posypujemy posiekanymi listkami bazylii i oprószamy oregano.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 10 minut, aż mozzarella się rozpuści.
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozarellą
Bakłażana kroimy w plastry i układamy je na blaszce wyłożonej papierem.
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozarellą
Nacieramy oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi.
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozarellą
Na podpieczonych plastrach bakłażana układamy pomidora pokrojonego w grube plasterki oraz mozzarellę.