Bakłażany w adżice

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Adżyka to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, oto jedna z nich.

Bakłażany w adżice

Składniki:

Bakłażany w adżice

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany w adżice
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę czyścimy z nasionek i również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki, papryczkę wraz z nasionkami kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał. Bakłażana kroimy w grube krążki i wkładamy do pomidorowego sosu i gotujemy kolejne 20 minut.

Tagi:

bakłażan