darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Bakłażan w sosie pomidorowym z balsamico

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niesamowite, smaczne i wytworne bakłażany. Gorąco polecam!

Bakłażan w sosie pomidorowym z balsamico Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan w sosie pomidorowym z balsamico

 

  • 2 małe bakłażany
  • mąka, 2 jajka, bułka tarta
  • 300 gr mozzarelli
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 350 gr przecieru pomidorowego
  • łyżka posiekanej bazylii
  • łyżka oregano
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • ocet balsamiczny 100 ml
  • świeżo zmielone sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażan w sosie pomidorowym z balsamico
Sos pomidorowy: przecier wlewamy do rondelka, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i oregano, mieszamy i odstawiamy. Sos balsamic: Do rondelka wlewamy ocet i wstawiamy na ogień. Mieszamy aż zredukuje i zgęstnieje, odstawiamy. Bakłażany: Myjemy, kroimy w plastry ok 1,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Następnie maczamy w rozkłóconych jajkach i w bułce tartej. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na rumiano. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy piramidki: bakłażan, plaster mozzarelli, plaster pomidora, bakłażan, pomidor, ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 17o stopni na 15 minut.Sposób podania: na talerzu wylewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, na tym układamy bakłażany. Obok wylewamy sos balsamiczny.
Bakłażan w sosie pomidorowym z balsamico
Posolone i popieprzone plastry obtaczamy w mące
Bakłażan w sosie pomidorowym z balsamico
Opanierowane bakłażany smażymy na patelni
Bakłażan w sosie pomidorowym z balsamico
Tu widzimy usmażone plastry bakłażanów, rumiane
Bakłażan w sosie pomidorowym z balsamico
Na papierze do pieczenia układamy wieżyczki