Sposób przygotowania:
Bakłażan w sosie pomidorowym z balsamico
Sos pomidorowy: przecier wlewamy do rondelka, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i oregano, mieszamy i odstawiamy. Sos balsamic: Do rondelka wlewamy ocet i wstawiamy na ogień. Mieszamy aż zredukuje i zgęstnieje, odstawiamy. Bakłażany: Myjemy, kroimy w plastry ok 1,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Następnie maczamy w rozkłóconych jajkach i w bułce tartej. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na rumiano. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy piramidki: bakłażan, plaster mozzarelli, plaster pomidora, bakłażan, pomidor, ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 17o stopni na 15 minut.Sposób podania: na talerzu wylewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, na tym układamy bakłażany. Obok wylewamy sos balsamiczny.
dża
darmiona