jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Nadziewany bakłażan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Od niedawna zaczęłam wykorzystywać bakłażana w mojej kuchni. Osobiście jestem zachwycona tym fioletowo-brązowym warzywem.

Nadziewany bakłażan Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nadziewany bakłażan

 

  • Składniki:
  • 1 średniej wielkości bakłażan,
  • Około 40 dag mielonego mięsa,
  • Kilka kostek sera feta,
  • 0,5 puszki kukurydzy,
  • 2 płaty papryki marynowanej,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Sól, pieprz,
  • Około 4 łyżki startego żółtego sera,
  • 4-5 ząbki czosnku,
  • Oregano,
  • 1 duża cebula,
  • Olej ,
  • Szczypiorek do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Nadziewany bakłażan
Warzywo myjemy, osuszamy, a naste pnie przekrawamy wzdłuż. Za pomocą łyżki wydrążamy środek, Wyjęty kroimy w kostkę i delikatnie nasalamy.Następnie obieram i kroimy w kostkę cebulę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Gdy się zrumieni dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Mięso smażymy i doprawiamy do smaku. Na 5 minut przed końcem dodajemy do niego pokrojony środek bakłażana. W trakcie gdy mięso eis smażmy paprykę kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy, a kukurydzę odcedzamy.Do gotowego mięsa dodajemy przygotowane warzywa. Tak przygotowanym farszem wypełniamy bakłażana. Na wierzchu układamy ser feta. Danie zapiekamy w 180°C około 30 minut.
Nadziewany bakłażan
Wyjmujemy środek bakłażana i kroimy w kostkę.
Nadziewany bakłażan
przygotowanym farszem wypełniamy środek wydrążanego warzywa.