p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Grillowane bakłażany z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grillowane bakłażany z mozzarellą z dodatkiem czerwonego pesto, czyli tzw. pesto alla siciliana

Grillowane bakłażany z mozzarellą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowane bakłażany z mozzarellą

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowane bakłażany z mozzarellą
Bakłażana umyć, pokroić (razem ze skórą) wzdłuż w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym). Tak przygotowane plastry natrzeć przyprawą na grilla z czosnkiem i ziołami, skropić oliwą. Grillować kilka minut z jednej strony, by lekko zbrązowiały, obrócić, na każdym plastrze położyć plaster sera mozzarella, przykryć i grillować tak długo aż ser się roztopi. Podawać na liściach sałaty, ze świeżym pomidorami i czerwonym pesto 
Grillowane bakłażany z mozzarellą
Etap 1
Grillowane bakłażany z mozzarellą
bakłażany grillujemy na patelni