Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Bakłażany zapiekane z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna niskokaloryczna przekąska

Bakłażany zapiekane z pieczarkami

Składniki:

Bakłażany zapiekane z pieczarkami

 

  • 2 pokrojone (ze skórą) w grube plastry bakłażany (400 g)
  • 2 drobno posiekane czerwone cebule (200 g)
  • Pokrojone pieczarki (200 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • Suszony tymianek (30 g)
  • Pieprz
  • Sól do smaku, lepiej mniej jak więcej

Sposób przygotowania:

Bakłażany zapiekane z pieczarkami

Naczynie żaroodporne wysmaruj 1 łyżką oleju, ułóż w naczyniu plastry bakłażanów, lekko je posól i oprósz pieprzem i tymiankiem. Piecz aż bakłażany będą miękkie, ale nie będą się rozpadały. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć pieczarki i cebulę, lekko podsmaż, lekko posól i dopraw do smaku suszonym tymiankiem. Na upieczone bakłażany wyłóż pieczarki z cebulą.


  112 kcal/porcję.


Poczytaj o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.


Tagi:

bakłażan