Sposób przygotowania:
Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici
Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy - mięso powinno mieć intensywny smak. Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony na rumiano. Smacznego :) Uwaga: 1) Szaszłyki można upiec również w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 2) Zamiast pokrojonej papryki można użyć pasty paprykowej.