Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Soczyste i aromatyczne szaszłyki z mięsa mielonego to specjał kuchni bałkańskiej. Podaj go z sosem tzatziki lub czosnkowym i surówką.

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka kolendry,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici
Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy - mięso powinno mieć intensywny smak. Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony na rumiano. Smacznego :) Uwaga: 1) Szaszłyki można upiec również w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 2) Zamiast pokrojonej papryki można użyć pasty paprykowej.
Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici
Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę
Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici
Następnie dodajemy przyprawy - mięso powinno mieć intensywny smak.
Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici
Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków

Tagi:

mięso sosy