Sposób przygotowania:
Szaszłyk z mielonego z sezamem
Ogórki zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć je na sito,żeby soki dokładnie odciekły. Cebulkę obrać i drobniutko posiekać. Przełożyć cebulę do miski i dodać odcieknięte ogórki. Suchą patelnię mocno rozgrzać i wrzucić sezam i do uprażyć ( nie przypalić-trzeba co chwilę mieszać). Zdjąć z patelni, lekko przestudzić i dodać do miski i wymieszać wszystko. Dodać mięso. Dodać sos sojowy, pieprz i olej. Dokładnie wymieszać. Dodać bułkę i jeszcze raz wymieszać. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć ją z masą mięsną. Wyrobione mięso zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Szpadki do szaszłyków namoczyć-albo w płaskim naczyniu albo w butelce-muszą być całe zanurzone. Muszą się moczyć do momentu gdy będziemy mięso na nie nakładać i smażyć. Piekarnik nagrzać do 200 st. Wokół wilgotnej szpadki oblepić mięso. Szpadki opierać o blaszkę do pieczenia. Piec około 20-22 minut w 200 st. Smacznego!