monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Szaszłyk z mielonego z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciekawa propozycja na mięso mielone:), zapraszam:)

Szaszłyk z mielonego z sezamem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyk z mielonego z sezamem

 

  • 2 średnie i 2 małe ogórki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 białko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Dodatkowo:
  • 6 szpadek do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyk z mielonego z sezamem
Ogórki zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć je na sito,żeby soki dokładnie odciekły. Cebulkę obrać i drobniutko posiekać. Przełożyć cebulę do miski i dodać odcieknięte ogórki. Suchą patelnię mocno rozgrzać i wrzucić sezam i do uprażyć ( nie przypalić-trzeba co chwilę mieszać). Zdjąć z patelni, lekko przestudzić i dodać do miski i wymieszać wszystko. Dodać mięso. Dodać sos sojowy, pieprz i olej. Dokładnie wymieszać. Dodać bułkę i jeszcze raz wymieszać. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć ją z masą mięsną. Wyrobione mięso zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Szpadki do szaszłyków namoczyć-albo w płaskim naczyniu albo w butelce-muszą być całe zanurzone. Muszą się moczyć do momentu gdy będziemy mięso na nie nakładać i smażyć. Piekarnik nagrzać do 200 st. Wokół wilgotnej szpadki oblepić mięso. Szpadki opierać o blaszkę do pieczenia. Piec około 20-22 minut w 200 st. Smacznego!
Szaszłyk z mielonego z sezamem
Uprażony sezam wymieszać z cebulą i startymi ogórkami
Szaszłyk z mielonego z sezamem
Do masy mięsnej dodać ubite na sztywno białko
Szaszłyk z mielonego z sezamem
Wyrobione mięso owinąc w folie i odstawić na 3-4 godz do lodówki
Szaszłyk z mielonego z sezamem
Mięso oblepiac wokół szpadki i oprzeć o blaszke, piec 20-22 min w 200 st