Sposób przygotowania:
Banana cake
Make przesiewamy z proszkiem, dodajemy 1/4 szklanki cukru, miekkie maslo, zóltko, cukier wanilinowy i szczypte soli, wyrabiamy ciasto, owijamy w folie i wstawiamy na ok 40 minut do lodówki. Tortownice ( srednica 26cm), wykladamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem i posypujemy maka, ukladamy, a raczej ciskamy w nia ciastoi nakluwamy w wielu miejscach widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni. Banany obieramy ze skorki i kroimy wszerz na ok 2,5-3cm-owe ''walki'', po czym skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Kawalki bananów ustawiamy pionowo, jeden obok drugiego, na lekko cieplym (nie goracym) placku. Bialka (najlepiej z lodówki), ubijamy ze szczypta soli na sztywno, po czym dodajemy 1/4 szklanki cukru i ponownie ubijamy. Dodajemy 100g wiorek kokosowych do bialek i delikatnie mieszamy. Dzem dobrze mieszamy z sokiem wycisnietym z 2 cytryn i rozkladamy na dziurki miedzy czastki bananow. Na wierzch kladziemy ubite bialka z kokosem, ale tak, aby nie dotykaly ode brzegów ciasta. Chodzi o to, aby beza ladnie wygladala na wierzchu i nie rozplywala sie po bokach. Na wierzchu bezy mozna narysowac wzorek np z soku. Piekarnik rozgrzac do 220 stopni i zapiekac ciasto w temp. 200 stopni przez 15 minut, uwazajac aby nie spiec za mocno bezy. Po upieczeniu kruchy placek z ciasta, nasaczy nam sie cytrynowym dzemem, dzieki czemu jest mieciutki i smaczny. Ciasto jest dosc lekkie, slodkie i smaczne.
Natala1210
Pyza
kinga
Sarenka
A.B.
mery9
msewka
pusieczek2@wp.pl
iwi69