Sposób przygotowania:
Bułki drożdżowe z dżemem truskawkowymdrożdże
Do miski wsypać mąkę. W mące zrobić wgłębienie i wsypać tam drożdże suszone, na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i wlać 4 łyżki ciepłego mleka lekko wymieszać. Z boku wbić całe jajko, wsypać cukier oraz szczyptę soli. Przygotowaną mąkę z drożdżami odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Jak już jest widoczna praca drożdży wlać resztę ciepłego mleka .
drożdże
Jak już mamy do mąki dodane wszystkie składniki wtedy zagnieść ciasto i wyrabiać tak długo, aż ciasto wchłonie wszystkie dodane składniki i nie będzie się kleiło do rąk ani do miski. Do wyrobionego ciasta wlać roztopione letnie masło (nie może być gorące). I wyrabiać z dodanym masłem tak długo, aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Ciasto po wyrobieniu jest mięciutkie i pulchne.
drożdże
Wyrobione ciasto z masłem nie ma potrzeby odstawiać aby wyrosło. Na stolnicę wysypać mąkę położyć ciasto i za pomocą rąk zwałkować na długi rulon. Gdy kawałek ciasta jest już zrolowany to wtedy za pomocą noża pokroić na kawałki po około trzy centymetry.
drożdże
Każdy z pociętych kawałków brać do ręki rozpłaszczyć go, następnie nałożyć łyżeczkę dowolnego dżemu (u mnie swojski truskawkowy), czekolady lub kto co woli zakleić, uformować bułeczkę. Uformowane ułożyć na kratce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, sklejonym układać w stronę papieru. Przygotowane nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
drożdże
Jak już bułki podwoiły swoją objętość wtedy jajko całe roztrzepać widelcem i dość obficie posmarować nim wyrośnięte bułki. Posmarowane jajkiem podczas pieczenia będą miały piękny kolor. Tak przygotowane bułeczki wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na drugą półkę od dołu i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić razem z papierem na kratce do całkowitego ostygnięcia.
drożdże
Bułki wyszły bardzo mięciutkie i pulchne, w sam raz do kawy, gorącego kakao lub zimnego mleka. Domownicy będą bardzo zadowoleni ze swojskich domowych bułeczek. Z dodatkiem dżemu swojskiego truskawkowego smakują rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi trzynaście sztuk bułek, jeżeli jakieś zostaną wystarczy przechowywać je w papierowej torebce lub zamkniętym pojemniku aby następnego dnia były tak miękkie jak w dniu upieczenia. Przepis jest sprawdzony więc gorąco polecam.