WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bananowiec z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny bananowiec z galaretką na biszkoptach.

Bananowiec z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowiec z galaretką

 

Sposób przygotowania:

Bananowiec z galaretką
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę smarujemy cienko masłem i układamy na niej biszkopty. Dwie żółte lub pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem i dodajemy kolejno 3 żółtka, cały czas mieszając. 5 bananów obieramy, kroimy drobno i dodajemy do masy. Dokładnie ucieramy, by nie było grudek. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewamy ją do masy bananowej. Szybko mieszamy i wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki, a gdy zastygnie, układamy na cieście pokrojone w plasterki banany i zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami. Odstawiamy do lodówki.
Bananowiec z galaretką
Biszkopty układamy równo na posmarowanej blaszce.
Bananowiec z galaretką
Galaretki rozpuszczamy w troszkę mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu.
Bananowiec z galaretką
Maślana masa z bananami powinna być puszysta.
Bananowiec z galaretką
Przed wylaniem galaretki ciasto powinno zastygnąć.