madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Tort bezowy z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krucha beza przekładana śmietaną kremówką z dodatkiem pokrojonych czekoladek kinder, borówkami a wszystko udekorowane listkami mięty.

Tort bezowy z borówkami

Składniki:

Tort bezowy z borówkami

Beza

  • 4 białka
  • 24 dag. cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu

Śmietana

Dodatkowo

  • 40 dag borówek
  • 8 czekoladek kinder
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z borówkami

ETAP 1:

Tort bezowy z borówkami
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru.

Do miski miksera wlewamy białka i zaczynamy je ubijać, kiedy zaczną się szklić dodajemy sól.

Kiedy zaczną gęstnieć dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru . Ubijamy do momentu aż białka będą bardzo sztywne a cukier się rozpuści.

ETAP 2:

Tort bezowy z borówkami
Z rękawa cukierniczego wyciskamy trzy okrągłe blaty.

Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na blaszki wyłożone papierem do pieczenia , wyciskamy trzy okrągłe blaty.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i suszymy przez 2 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia.

ETAP 3:

Tort bezowy z borówkami
Kremówkę ubijamy na sztywna pianę z cukrem

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru a na końcu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w trochę wody.

ETAP 4:

Tort bezowy z borówkami
Na ubitej śmietanie układamy garść borówek

Pierwszy blat układamy na talerzu rozsmarowujemy na nim jedną trzecią ubitej śmietany i posypujemy garścią borówek

ETAP 5:

Tort bezowy z borówkami
Posypujemy posiekaną czekoladą

Nakładamy drugi blat , układamy połowę pozostałej śmietany i posypujemy posiekanymi czekoladkami.

ETAP 6:

Tort bezowy z borówkami
Na wierzch kładziemy resztę owoców

Kładziemy ostatni krążek który smarujemy resztą kremówki i posypujemy resztą borówek tworząc grubą warstwę i dekorujemy świeżymi listkami mięty.

Przechowujemy w lodówce.


Tagi:

tort bezowy