Sposób przygotowania:
Tort bezowy z borówkamiETAP 1:
Do miski miksera wlewamy białka i zaczynamy je ubijać, kiedy zaczną się szklić dodajemy sól.
Kiedy zaczną gęstnieć dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru . Ubijamy do momentu aż białka będą bardzo sztywne a cukier się rozpuści.
ETAP 2:
Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na blaszki wyłożone papierem do pieczenia , wyciskamy trzy okrągłe blaty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i suszymy przez 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia.
ETAP 3:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru a na końcu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w trochę wody.
ETAP 4:
Pierwszy blat układamy na talerzu rozsmarowujemy na nim jedną trzecią ubitej śmietany i posypujemy garścią borówek
ETAP 5:
Nakładamy drugi blat , układamy połowę pozostałej śmietany i posypujemy posiekanymi czekoladkami.
ETAP 6:
Kładziemy ostatni krążek który smarujemy resztą kremówki i posypujemy resztą borówek tworząc grubą warstwę i dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Przechowujemy w lodówce.