SUPERPRZEPIS

Bananowy dżem

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Bananowy dżem Więcej zdjęć (3)

Pyszny dżem bez cukru, doskonały do pieczywa lub naleśników.

Składniki:

Bananowy dżem

 

  • 3 kg bardzo dojrzałych bananów
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Bananowy dżem
Bardzo dojrzałe banany obrać i pokroić w plasterki, dolać do nich sok pomarańczowy i rozgotować na małym gazie, bardzo często mieszając. Ja lubię jak kawałki bananów są jeszcze widoczne i trzymam na gazie do tego momentu, ale jeśli chcemy mieć gładki dżem to wszystko trzeba dokładnie zmiksować. Kiedy dżem ma odpowiednią gęstość dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Bananowy dżem
banany pokroić w plasterki dolać sok i rozgotować
Bananowy dżem
banany rozgotować do odpowiedniej gęstości