cassia6

cassia6

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

banany w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser z bananów - banany rozgrzane w piekarniku, polane rozpuszczoną czekoladą.

banany w czekoladzie

Składniki:

banany w czekoladzie

 

  • 6 bananów
  • 1 czekolada
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka rumu lub olejku rumowego

Sposób przygotowania:

banany w czekoladzie
Do rondla wlać 0,25 szklanki wody, dodać cukier, ugotować syrop ( mieszać). Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do małego rondla i wstawić do wrzątku, aby czekolada się rozpuściła. Wlewać stopniowo syrop, dodać masło, ucierać. Banany obrać ze skórki. Folię aluminiową wysmarować masłem, zawinąć w nią owoce, wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut. Banany rozwinąć z folii, skropić rumem, polać polewą. Podawać lekko ostudzone.

Tagi:

czekolada