niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Banany w kruchych papilotkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Banany owinięte ciastem i posypane płatkami migdałowymi, wszystko zapieczone ,smakuje nie tylko dzieciom.

Banany w kruchych papilotkach

Składniki:

Banany w kruchych papilotkach

 

  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g twarożku homogenizowanego waniliowego
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajo
  • płatki migdałowe
  • 10 niezbyt dużych bananów
  • papier pergaminowy do pieczenia

Sposób przygotowania:

Banany w kruchych papilotkach
Mąkę przesiewamy do miski, dodać zimne masło, cukier i twarożek i wszystko zagniatamy, gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placek około 0,5 cm.następnie wykrawamy kwadraty o boku 8 cm. Na każdy kwadrat układamy obranego banana,a końce ciasta zakładamy na siebie dwa przeciwległe rogi, zlepiając je nad bananem. Gotowe papilotki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.