misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Banianka

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Na tę zupkę zaprasza mnie sąsiadka pochodząca z regionu rzeszowskiego.

Banianka

Składniki:

Banianka

 

  • ok.1,5kg żółtej dyni
  • 1 l mleka
  • sól lub cukier
  • ewentualnie garstka kluseczek typu kolanka , muszelki...

Sposób przygotowania:

Banianka
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Mleko zagotowujemy i na gorące wrzucamy kosteczki dyni .Gotujemy mieszając az wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania roztrzepujemy kołotuszką na krem.Niektórzy dodają do tego jeszcze troszkę ugotowanego osobno makaronu. Można to jeść na słodko lub z odrobiną soli.

Tagi:

dynia