Sposób przygotowania:
Baranina z pomidorami
Mięso oczyścić, umyć i pokroić na osiem kawałków, które wkładamy do wrzącej, osolonej wody (ok. litra). Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Umyć, oczyścić i opłukać warzywa, i dodać do gotującego się mostka po godzinie gotowania. Poczekać aż do zmiękczenia mięsa, po czym dodać drobno pokrojony czosnek. Kiedy mięso będzie już całkiem miękkie, wyjąć z garnka i odłożyć. Ugotowane warzywa zmiksować i wrzucić do odcedzonego wywaru. Zmiksowane warzywa wymieszać z przecierem pomidorowym. Do tak przygotowanego sosu dodać sól, majeranek i pieprz do smaku. Ugotowany mostek włożyć do sosu, podgrzać, wyłożyć na rozgrzaną salaterkę i posypać posiekaną natką pietruszki. Można podawać z sypkim ryżem lub makaronem i surówką.