beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Baranina z  pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Baranina z  pomidorami

Składniki:

Baranina z  pomidorami

 

  • 100 dag mostka baraniego,
  • 3  marchewki,
  • 2  cebule,
  • 2  natki pietruszki,
  • 5  ząbków czosnku,
  • majeranek,
  • 1  szklanka przecieru pomidorowego,
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Baranina z  pomidorami
Mięso oczyścić, umyć i  pokroić na osiem kawałków, które wkładamy do wrzącej, osolonej wody (ok. litra). Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Umyć, oczyścić i  opłukać warzywa, i  dodać do gotującego się mostka po godzinie gotowania. Poczekać aż do zmiękczenia mięsa, po czym dodać drobno pokrojony czosnek. Kiedy mięso będzie już całkiem miękkie, wyjąć z  garnka i  odłożyć. Ugotowane warzywa zmiksować i  wrzucić do odcedzonego wywaru. Zmiksowane warzywa wymieszać z  przecierem pomidorowym. Do tak przygotowanego sosu dodać sól, majeranek i  pieprz do smaku. Ugotowany mostek włożyć do sosu, podgrzać, wyłożyć na rozgrzaną salaterkę i  posypać posiekaną natką pietruszki. Można podawać z  sypkim ryżem lub makaronem i  surówką.