Sposób przygotowania:
Baranki wielkanocne
Baranek wielkanocny.
Sposób przygotowania;
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę dodając pod koniec ubijania połowę cukru.
Żółtka miksujemy z masłem i pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do puszystej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy.
Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką do połączenia.
Tak przygotowaną masę przekładamy do zamkniętych, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 45 minut ,a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu foremkę otwieramy i wyjmujemy baranka.
Z perełek cukrowych robimy oczy, oprószamy cukrem pudrem, zawiązujemy wstążkę i wkładamy chorągiewkę.
Dekorujemy według uznania.
Rada;
Baranka owijamy celofanem, zawiązujemy wstążką i prezent gotowy.
Sposób przygotowania;
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę dodając pod koniec ubijania połowę cukru.
Żółtka miksujemy z masłem i pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do puszystej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy.
Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką do połączenia.
Tak przygotowaną masę przekładamy do zamkniętych, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 45 minut ,a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu foremkę otwieramy i wyjmujemy baranka.
Z perełek cukrowych robimy oczy, oprószamy cukrem pudrem, zawiązujemy wstążkę i wkładamy chorągiewkę.
Dekorujemy według uznania.
Rada;
Baranka owijamy celofanem, zawiązujemy wstążką i prezent gotowy.
misia5
BozenaMatuszczyk
To prawda dzięki i na pewno podeślę ha ha.;)
gusia1000