Sposób przygotowania:
Bardzo cytrynowe babeczki
Miękki tłuszcz ucieraj dosypując cukier i sól aż zbieleje. Wbijaj po 1 jajku i cały czas ucieraj aż masa będzie kremowa. Stopniowo dosypuj przesianą mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. Dolej maślankę i sok z cytryny. Gdyby masa sprawiała wrażenie nieco zwarzonej nie przejmuj się - to nie wpływa na późniejszy wypiek. Przygotowane ciasto nałóż do foremek - silikonowych dobrej jakości nie trzeba dodatkowo natłuszczać, ale inne posmaruj wcześniej tłuszczem i posyp tartą bułeczką. Piecz babeczki 25 minut w 180 st. C. Zanim wyjmiesz zrób test patyczka - jeśli wbity w środek babeczki i wyjęty będzie suchy to znak, że są upieczone. Babeczki zostaw żeby zupełnie wystygły. KREM - zmiksuj serek razem ze skórką i sokiem cytrynowym, stopniowo dosypuj po troszeczku cukru i ucieraj żeby nie było grudek. Jeśli chcesz dodaj odrobinę barwnika, ale nie jest to konieczne. Nałóż krem do rękawa cukierniczego i wyciśnij na babeczki - muszą być zupełnie wystudzone bo inaczej krem się roztopi i spłynie ! Możesz ozdobić całość posypką cukrową. Podawaj dobrze schłodzone.
KasiaJulcia
Przepisy DORCI
marietta