kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Bardzo puszysty murzynek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepszy murzynek jakiego jadłam. Baaardzo puszysty, wilgotny, doskonały. Ukochane ciasto mojego męża i dzieci.

Bardzo puszysty murzynek

Składniki:

Bardzo puszysty murzynek

 

  • 200g masła
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 łyżek kakao
  • miąższ z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 20g proszku do pieczenia
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej wg. gustu

Sposób przygotowania:

Bardzo puszysty murzynek
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, olej i kakao rozprowadzone w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pół szklanki odlewamy na polewę. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej. Do wcześniej przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całe jajka ubijamy na puszysta masę. Dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej odłożoną masę kakaową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i smarujemy grubo wierzch ciasta.